fbpx

RSD FIT! nieuws

gepost door RSD FIT!
4e Editie RSD FIT! Café

Op maandagavond 15 mei vond het vierde RSD FIT! Café plaats. Een avond waarbij zo’n 45 partners aanwezig waren. De avond stond in het de nieuwe visie van RSD FIT, het denken in mogelijkheden voor jouw organisatie en dit ook daadwerkelijk uitvoeren. Door middel van een actieve werkvorm zijn het mooie projecten ontstaan die geheel passen onder de thema’s en doelen van rsd fit!

gepost door RSD FIT!
GEEN ROMMEL IN JE TROMMEL

Terug-naar-school-campagne van JOGG waarbij we basisscholen, kinderopvang en ouders weer bewust maken van een voedzame broodtrommel en gezondere keuzes. We geven een boekje uit waar voorbeelden, tips en ideeën in staan voor kinderen en ouders. Hiermee stimuleren we de gezondere keuze bij heel veel gezinnen. Het is ook een mooi boekje om het beleid van de school verder aan te scherpen en ouders te inspireren.
Leerkrachten bespreken de inhoud met kinderen in de klas, thema’s komen terug in de nieuwsbrieven en de kinderopvang deelt het met haar achterban. Op dit moment zijn er al ruim 2500 boekjes uitgedeeld.

gepost door RSD FIT!
VROEGSIGNALERING IN DE SPORT

Onlangs kregen Stichting Sport als Middel en hun sport partners Soft- en Honkbalvereniging Boosters, RSC Alliance, BSC Roosendaal, Handbalvereniging Heerle, RKVV Roosendaal en Masato Martial Arts bericht dat hun subsidieaanvraag voor het project vroegsignalering is goedgekeurd.

Sport is veel meer dan sport alleen. Het is een manier om te ontspannen, vriendschappen te sluiten, er bij te horen en misschien wel de liefde van je leven vinden. Maar er zijn ook kinderen voor wie sporten een manier is om te ontsnappen aan de dagelijkse werkelijkheid, zoals een onveilige thuissituatie, armoede of andere problemen. Sport is voor hen een middel om te dealen met uitdagingen in het dagelijks leven, zoals het geven van structuur in een turbulente jeugd of het krijgen van positieve energie in moeilijke tijden.

Stichting Sport als Middel en de sport partners hechten er veel waarde aan dat alle kinderen plezier beleven aan sport en op die manier mee kunnen doen binnen de samenleving en niet aan de zijlijn komen te staan. Sport partners hebben hier altijd al aandacht voor gehad, maar erkennen dat de maatschappelijke vraagstukken steeds ingewikkelder worden en dat zij deze niet in hun eentje kunnen oplossen. Zo verschuift de opvoedkundige rol meer en meer van het gezin naar o.a. de sport.   Krijgt een toenemend aantal kinderen te maken met een vorm van jeugdzorg en leiden Covid en bijbehorende maatregelen tot spanningen, stress en ‘onveilige’ situaties in gezinnen.

Het zijn vooral de trainers en coaches die in toenemende mate te maken krijgen met signalen van spelers waarvan zij ‘aanvoelen’ of concrete aanwijzingen hebben dat er iets aan de hand is. Hier spelen twee hoofdzaken, kinderen die ongewenst gedrag vertonen en trainers, coaches die als vrijwilliger worden geconfronteerd met – soms complexe – problemen. Uitgangspunt van de stichting en sport partners is dat trainers en coaches vrijwilligers zijn en geen hulpverlener, maar zij kunnen wel het verschil maken voor kinderen. Stichting Sport als Middel heeft een aanpak opgezet gericht op het doorbreken van de problemen van kinderen die het (even) moeilijk hebben zodat deze niet leiden tot (nog meer) negatieve ervaringen in het gezin, op school of elders.

Onderdeel van de aanpak van Stichting Sport als Middel is de introductie van de vrijwilligersfunctie Coördinator Signalering. Deze coördinator is aanwezig bij trainingen en tijdens het trainersoverleg en is aanspreekpunt en sparringpartner voor de trainers wat betreft signalen. De Coördinator Signalering zorgt er voor dat de signalen worden opgepakt en – zo nodig – terecht komen bij de professionals. Zo dragen trainers, coaches en coördinator er aan bij dat deze kinderen de juiste hulp/ondersteuning krijgen. Hiermee worden de trainers ontzorgd en kunnen zij zich met een gerust hart op hun kerntaak richten. RKVV Roosendaal en Handbalvereniging Heerle beschikken inmiddels over een Coördinator Signalering en voor de andere sport partners zijn we nog op zoek.

Het introduceren van de vrijwilligersfunctie Coördinator Signalering bij de sport partners maakt dat de effecten ook nog eens langdurig zijn. Enerzijds omdat deze nieuwe vrijwilligersfunctie bij de sport partner wordt verankerd en anderzijds omdat deze, met ondersteuning vanuit de stichting, een structureel netwerk opbouwt met relevante partners. Neveneffect is dat we met deze aanpak bijdragen aan het voorkomen dat het beroep op zwaardere vormen van (jeugd)zorg en de daarmee gemoeide kosten blijven groeien.

Aan iedereen die met jeugd werkt willen we meegeven dat ongewenst gedrag van kinderen een signaal is voor onderliggende problemen! Doe met ons mee in het project en maak ook het verschil voor deze kinderen én uw trainers, coaches, jeugdleiders. Neem voor meer informatie contact op met Stichting Sport als Middel www.sportalsmiddel.nl

gepost door RSD FIT!
VITALITEITSCHECK (GROENHUYSEN)

Ouder worden én fit blijven. Dat staat bij veel mensen op het verlanglijstje. Regelmatig bewegen, op een tempo en zwaarte die bij u passen, levert daar een positieve bijdrage aan.

Om inzicht te krijgen welke bewegingen en voeding uw spierkracht en balans verbeteren en behouden, ontwikkelden onze fysiotherapeuten, bewegingsagogen en diëtisten een vitaliteitscheck. Deze test is gratis en vrijblijvend.

De vitaliteitscheck is bedoeld voor iedereen die 65 jaar of ouder is en minimaal 15 meter zelfstandig kan lopen. Eventueel met behulp van een stok of rollator. De fysiotherapeuten, bewegingsagogen en diëtisten nemen deze basistest bij u af. Na de test krijgt u een persoonlijk advies en weet u beter hoe u uw vitaliteit kunt verbeteren.

gepost door RSD FIT!
HEEL ROOSENDAAL KOOKT! (SSNB)

Op dit moment loopt de 2e editie van Heel Roosendaal Kookt. Een kookuitdaging voor kinderen tussen 8 en 18 jaar. Zij worden uitgedaagd om in 2 categorieën lekkere, gezonde en mooie kookcreaties te maken welke beoordeeld worden door chef-koks van diverse Roosendaalse restaurants. Per editie nemen ook minimaal 10 kinderen uit minima gezinnen deel. Zij worden ondersteund door ingrediënten vanuit de organisatie. Het doel is om kinderen op jongere leeftijd te enthousiasmeren voor koken. Plezier hebben in koken en de basis leren zijn belangrijk, maar we willen ze ook meer leren over gezonde producten en verse recepten. Wat we de afgelopen periode hebben gemerkt is dat ouders vaker met hun kinderen in de keuken staan en dat is ook een mooie bijvangst. Daarnaast betrekken we middelbare scholen erbij door deel te laten nemen tijden hun praktijklessen.

gepost door RSD FIT!
Subsidieaanvragen RSDFIT!

Vanaf 1 juli was het mogelijk om subsidie aan te vragen. Gericht op RSDFIT zijn er een tweetal subsidieregelingen opengesteld.

 • RSD FIT! Gezonde leefstijl en bewegen 2021
  Deze subsidie kan worden verstrekt voor activiteiten of investeringen in materiaal waarmee een gezondere leefstijl, meer sport- en beweegparticipatie en/of meer toegankelijkheid en inclusiviteit in sport en bewegen wordt bevorderd.De volgende organisaties hebben gebruik gemaakt van deze regeling en een succesvolle subsidieaanvraag ingediend:- Groenhuysen – Vitaliteitscheck
  – SSNB – Geen rommel in je trommel
  – SSNB – Heel Roosendaal kookt
  – Sport Als Middel – Vroegsignalering
  – RSC Alliance – Vroegsignalering
  – SHV Boosters – Vroegsignalering
 • RSD FIT! Duurzame sportaccommodaties 2021
  Deze subsidie kan worden verstrekt voor investeringen aan sportaccommodaties waarmee de duurzaamheid, het duurzame gebruik en/of de toegankelijkheid van de sportaccommodatie wordt verbeterd.De volgende organisaties hebben gebruik gemaakt van deze regeling en een succesvolle subsidieaanvraag ingediend:- RSC Alliance – Lichtmasten
  – RKVV Rimboe – Dak herstellen

RSD FIT! maakt gebruik van functionele cookies die nodig zijn voor de werking van de website en cookies voor het tonen van een social media feed. Pagina statistieken worden anomiem opgeslagen in Google Analytics. Voor meer informatie zie de privacy verklaring.