Sportfondsen Roosendaal

21 september 2023 | Leestijd: 4 minuten

In Zwembad De Stok wordt een van de trajecten van Next Generation Lifeguards aangeboden. Dit is een traject speciaal voor sportieve jongeren en jongvolwassenen tussen de 14 en 27 jaar die goed kunnen zwemmen en overleven in het water. Dit gratis traject biedt de gelegenheid aan deze doelgroep om een EHBO-diploma te behalen en cursussen, workshops of opleidingen te volgen.

Dertien Brabantse jongeren deden mee aan het traject

Aan het traject van Next Generation Lifeguards in Zwembad De Stok in Roosendaal deden dertien jongeren mee, waaronder Djady. Zij is 14 jaar en kon daardoor geen diploma behalen, maar wel certificaten scoren. Djady zit aan het einde van haar tweede jaar Zorg en Welzijn, waarbij ze leert om met kinderen en ouderen om te gaan. Het lijkt haar ontzettend leuk om zwemles te geven aan deze verschillende doelgroepen.

Tijdens Next Generation Lifeguards leerden de jongeren hoe er verband moet worden omgedaan en hoe wonden dichtgehouden kunnen worden. Ook leerden zij wat er moet gebeuren als iemand zich verslikt of flauwvalt. Er werd veel samengewerkt tijdens de workshops. Djady vertelt: ”We hebben geleerd wat je moet doen om iemand uit het water te redden. Wat je moet doen als iemand in paniek is en om zich heen gaat slaan of aan je gaat hangen. Ook hebben we geleerd hoe je iemand van de bodem moet halen als die helemaal gezonken is. Dit hebben we eerst geoefend met een pop op de bodem van het zwembad, maar later ook met een écht persoon.”

Wie kan er meedoen aan Next Generation Lifeguards?

Iedereen tussen 14 en 27 jaar oud die nog nooit aan een MDT-traject (Maatschappelijke Diensttijd) heeft deelgenomen, kan zich aanmelden voor het kosteloze traject Next Generation Lifeguards. Dit traject duurt in totaal 80 uur en is geheel vrijwillig te volgen. Uiteraard wordt er wel van elke jongere verwacht dat er een volle 100% inzet is.